Servis za kafu iznesite na poslužavniku i sipajte kafu u šoljice pošto ste pitali goste kakvu žele. Keramičke šoljice su dobre, ali ako je moguće koristite porculanske.
Bonton nalaže unapred zagrejane šoljice, napunjene do dve trećine.
Najbolje je koristiti kašičice manje od onih za čaj, a šoljicu prinosite ustima desnom rukom, držeći tanjirić levom.
Kada služite samo porodicu, kafa može da se sipa direktno iz džezve. U drugim prilikama koristite ibrik za kafu koji može biti keramički ili porculanski, u kompletu sa šoljama. Ibrik treba prethodno zagrejati ispirajući ga vrućom vodom, da se kafa ne ohladi pre serviranja.
Gostima uz kafu treba ponuditi različite vrste šećera: beli ili smeđi, poslužen u zasebnoj posudi. One mogu takođe biti deo servisa ili napravljene od srebra i drugih metala.
Mnogi piju kafu s melkom pa je neophodan i vrč za mleko.
Uz kafu možete poslužiti i različite vrste poslastica koje zavise od doba dana.
Ujutru je prirodno da poslužite brioš ili kroasan.
Posle ručka ili večere, možete da izaberete između čokolade i raznih vrsta keksa ili kolača. Podrazumeva se da ćete uz to gostima poslužiti i salvete.
Najčešeće greške prilikom ispijanja kafe:
1. stavljanje šećera u šoljicu pre sipanja kafe
2. mešanje kašičicom tako glasno da zvecka
3. ostavljanje kašičice u šoljici
4. podizanje malog prsta prilikom ispijanja
5. stavljanje kašičice u usta
Wednesday, August 6, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment