Monday, August 11, 2008

Chile

Živim već 15 godina u Cileu bavim se turizmom avanturom (kajak, rafting, fly fishing, kanjoning, kanopi, itd.) okruzen sa divnim vulkanima (1 je non stop aktivan i pruza mogućnost da se popnes na vrh i nadzires kako bukti lava). Želim da podelim malo sa vama moje iskustvo.
Da pocnemo:
Chile je najduza i najuza zemlja na juzno americkom kontinentu, sa 4.329 km duzine i samo 177 km sirine, ima jednu od najstabilnijih ekonomija u juznoj americi a i svetu. Chile je zemlja iskljucivo za uzivanje u prirodi: planinarenje, jahanje konja i skijanje na kordiljerima Los Andesa, arheoloska istrazivanja u pustinji Atakami i ispitivanje flore i faune duz zemlje, plaze na okeanu Pacifiku; setnje kroz prelepe doline punih vinove loze, reka u kojima mozete da praktikujete rafting, kayaking, da plovite u hladnim vodama juznog Pacifika zajedno sa morskim vukovima, kitovima i ledenim icebergima ili da pecate pastrnke i losose u naj lepsim i čistijim rekama na jugu planete.
Želim da napomenem da gradjanima Srbije netreba viza za Cile, tako da odmah mozete da pocnete sa spremanjem kofera :) Dobro je to što je obrnuta sezona tako da ako ove zime ne želite da se smrzavate, slobodno mozete da dodjete na godisnji odmor u Cile.
cad je u evropi zima a ovde na jugu leto, avionske karte su veoma jeftine za vas koji ste gore. Aviokompanije koje lete za Cile su Air france, Iberia, Lan chile, KLM, italijanske aerokompanije. Air france ima povoljne cene. Lan cile ima dobru uslugu ali je malo skup. KLM isto ima jeftine cene. U glavnom cene karata su negde između 1000 i 1200 USD. Na primer, preko Air France Santiago-Pariz su 1066 USD, obično nasi uvek putuju preko Madrida, Kopenhagena, Pariza.
Sto se tiče boravka, mogu da ti dam vise povoljnih i ultra povoljnih cena ali u gradu u kome živim (Pucon) posto sam preko cele godine tu pa znam kako sve ide.
Ipak, leti ovde skoce malo cene, ali ja mogu da sredim da vas ne kosta skupo.
Za dolazak u Cile imaš dve dobre varijante.
Ako želiš da dodjes kad je ovde leto, imaš veliku mogućnost da posetis jug Cilea, to jest celu Patagoniju, pocevsi od velikih jezera pa do Magallaneza.
Ako želite da posetite Cile zimi, onda ćete trebati da idete na sever zemlje i posetiti pustinju Atakamu (najsuvlju zemlju na svetu), gejzire, selo San Pedro i posto je veoma blizu Peru, Machupichu.
Bilo da dodjete u Cile leti ili zimi, preporucio bih vam da posetite Valparaiso, bohemijski grad sa kucama na brdima u engleskom stilu. Što se tiče vodica, ni ja ne volim da mi komanduju kada trebam da jedem i gde da idem kad njima dune. Ja mogu da ti napravim jedan mali tour pa da ti izaberes mesta koja ti se najviše svidjaju. A i da ti dam adrese hotela i hostala u kojima bi mogla da prenocis.
Na ovom linku možeš da nadjes sve informacije o Cileu, naravno stranica je na spanskom i engleskom jeziku:
http://www.turismochile.com/datos/en_index.php
Sad što se tiče smestaja, zavisi gde želiš da odes, hotel, hostal, motel... Po osobi u jednom običnom hostelu cene su od 6.000 cileanskih pezosa (1 evro = 630 pezosa).
što se tiče hrane na primer kilo hleba je 550 pezosa, jedna pasteta od 150 grama kosta 280 pezosa, 250 grama sunke 500 pezosa, litar piva 650 pezosa, itd.
Prevoz, autobus od Santiaga do Pucona (830 km) kosta od 8.000, Santiago Vinja del Mar (120 km) 2200 pezosa, zavisi u kojoj klasi želiš da putujes, leti ove cene mogu da budu duplo skuplje, ipak zavisi da li putujes danju ili nocu na sever ili jug Cilea.
Link od autobuske firme koja putuje kroz ceo Cile:
https://www.turbus.com/e-commerce/pasajes/venta.html
Ne bih znao da ti dam pravu cenu lokalnih vodica, sve zavisi od mesta u kojem se nalazis, na primer kod mene u Puconu cene su ovakve: 35.000 pezosa penjanje na Vulkan Villarrica, 18.000 spust niz brzake na reci Trancura, 80.000 pecanje sa muvom, 14.000 4 sata jahanja na konju, 8 Hiljada brzaci na niskoj reci Trancura, 8.000 tople banje, 8.000 canopy, itd.
Za Cile ti netrebaju vakcine ni za kakvu bolest, mada ne mogu isto da kažem za Peru i Boliviju.
Što se tiče vlage, naravno u atakami nema inače noći su veoma hladne i ima mesta u kojima u ranu zoru dolazi Camanchaca, to je magla koja se skuplja na obali tihoga okeana jer on u tome delu Juzne amerike nema plaze nego samo kanjon, sva voda koja ispari pretvori se u maglu koja ode u pustinju vise desetina kilometara.
Na jugu Cilea leti temperature su 30 stepeni, u Patagoniju 13-15, po nekad malo vise. Klima nije bas stabilna, tako da iako je leto vise puta pada kisa. Naravno Patagonija je poznata po jakim vetrovima. Ipak ne verujem da će vam zdravstveno naskoditi vlaga jer sa dobrom obucom i u dobrom hostelu ili hotelu ne bi trebalo da imate ikakvih problema.
Cile je zemlja koja poseduje vise od 2000 vulkana pa nije ni cudo sto svakodnevno drma. Nisu to zemljotresi kao u Japanu, tu jacinu u glavnom mi ne osetimo a ponekad se oseti i to je jačina 3-4 stepena po Merkaliju, to jest veoma slab zemljotres. Inače poznato je da svakih 100 godina drmne jedan jak mada iako je već vreme tom zemljotresu, specialisti pricaju da može da zadrma tek za 20-30 godina i da je zemlja danas pripremljena.
Što se tiče posla, Cile je zemlja u razvoju. Mogao bih reći da je posle Kanade i SAD najsigurnija zemlja u eknomskom i politickom stanju. Nema gerila kao u Boliviji, Columbiji, Venecueli, Peruu. Možeš ulicama da hodas čak i u 4 ujutru i da ti ništa ne bude. Sad ako si veoma plav i ko izgubljen lutas u 4 sati ujutru kroz loše krajeve + ne znas spanski, naravno da ima budala koja će hteti da iskoriste priliku i da te opljackaju (isto kao i u svim zemljama.
Za posao mogu da ti kažem da ima struca u kojima možeš da zaradis platu iznad 1500 US a i gde nema sanse da nadjes posao jer je veoma mala potraznja. Cileu su potrebni naucnici, na primer biohemicari, hemicari, biolozi, programeri, doktori, medicinske sestre, profesori, itd. Sa druge strane veoma je teško da nadjes posao ako si advokat, komercialni inzenjer, sumarski inzenjer, novinarstvo, arhitektura, geografija, itd.
Ako imaš kapitala i želiš da dodjes i napravis biznis izabrao si dobru zemlju posto Cile je zemlja u razvoju, a država ti pomaze sa kreditima, čak ima jedan sistem u kojem ti država daje početni kapital za razvoj tvoje firme a ti ne moras posle da vratis ni kintu. Za vizu nema problema, imamo pravo na 90 dana da budemo kao turisti a zatim ona može bez problema da se obnovi. Sad ako ulazis sa kapitalom i otvoris firmu ili nadjes posao, veoma lako možeš da dobijes vecnu vizu. (godinu dana) Posle 5 godina ako želiš možeš da se nacionalizujes, mada ti Cile trazi da se odreknes od originalnog državljanstva.
... ljudi mesaju Macchu Picchu sa Camino Inka . Postoji vise varijanti Camino Inka bez i sa Machu Picchuom, a ta cena jeste za one koji idu na trek od par dana...i sam sam prosao te trekove ...hteo sam dusu da ispustim...kada tada nisam umro,živecu 100 godina... Na Machu Picchu se ide vozom,konforno,a onda kada se dodje do Aguas Calientes, ide se busom okok pola sata usponom ili može i pesaka..ništa strasno...dodjes do ruina i tu si ceo dan,spustas se pesaka ili busom do istog mesta.
imaš jedan veoma koristan sajt gde možeš naći gomilu informacija o hostelima i ostalim stvarcicama za bilo koju zemlju sveta pa i Peru, ...i sve sto te u J. Americi zanima. www.virtualtourist.com
pa bilo bi super da se jednog dana upoznamo i popijemo kafu :) evo ti moj mail: srpskoselo@gmail.com
imam i sajt koj je trenutno u izgradnji, uskoro će imati sve važne informacije o turizmu u Cileu. www.srpskoselo.com
da li znaš makar orijentaciono koja je cena prevoza do Peruanske granice, npr iz tvog mesta boravka, i koji su najpogodniji vidovi transporta...Kako tamo stoji sa vozovima? Molim te nemoj samo da kažeš da sam dosadna. Samo sam veoma zainteresovana. Hvala, još jednom
Pa vozom bi mogla da putujes od Temuca (120 km od mene) do glavnoga grada Santiaga, zatim bi trebala da ides autobusom, isto možeš i autobusom od Pucona do Arique, sad cena od prilike je ovakva (autobusom)(1 evro = 630 pezosa): Od Pucona do Santiaga $12.000 (polu krevet) Od Santiaga do Arique $28.000 (polu krevet) Put bi trajao 41 sati, ja mislim da je bolje u tom slučaju da idete avionom, mada je to skoro 3 puta skuplje. Sad, druga varijanta bi bila da posetite neka mesta u Zemlji kao na primer Pucon-Vinja del Mar i Valparaiso - La Serena (Vicuña, mesto gde sa vinjacima i fabrikama cileanskog likera Pisco) - Copiapo - Antofagasta - Iquique - Aqica - Peru. Sad mozete da prescocite Antofagastu i direktno da posetite San Pedro u pustinji Atacami, a zatim da odete za Peru.
za smestaj probaj
www.hospitalityclub.org
ja tako putujem i dobro mi je
http://putovanja.sinisa.vlaisavljevic.com
boris_de_chile - 30. novembar 2006. u 11.35 (*.tie.cl)
Zdravo Sinisa, ako dolazis do Viñe del MAr ili VAlparaisa, javi se na moj e -mail ,pa da popijemo nešto...prvih desetak dana Decembra sam još u Cileu,a onda idem na put... Pozdrav Boban el_viajero@acuario.com
http://putovanja.sinisa.vlaisavljevic.com
danas sam kupio kartu i sutra je d-day. slecem u quito pa ću polako da se pustim u chile preko perua i bolivije...puno hvala na savetima... juznoamerikanci vidimo se...
Srećan ti put sinisa, pa eto kada budes dosao u nasu regiju a ti mi pisi srpskoselo@gmail.com
U svakom slučaju videces se sa Sasom u Puconu i sa mnom u Viñi del MAr. Srećan put i vidimo se na okeanu Boban
Možda će nekom trebati ovo : http://www.alibabuy.com/vol-santiago.html
zdravo dzoni_kid naravno još uvek postoji ta kockarnica, ja isto po nekad odem pa ih opeljesim, što se tiče toplih banji (mineralna voda zagrejana toplotom vulkana Villarrica) ta u kojoj si bio se zove „Los Pozones” to je jedina banja koja radi 24 sati i dopusta alkoholno pice u bazenu. Za one koji neznaju, ova je jedina banja koja je napravljena u vulkanskim rupama u zemlji, ovi „bazeni” u uporedjenju sa drugim banjama naj bolji i naj jeftiniji u drugim banjama je skuplje a i ko ko bazeni za plivanje su, ali kao sto kaže dzoni_kid smeta to što dodju pijani ameri a i ne možeš da ides bos kao na drugim banjama jer na zemlji ima slomljenog stakla. Ipak iskustvo je odlično posto ima 6 banja do kojih moras da dodjes silazeci niz stepenice, mada nazad je malo zeznuto posto si već toliko opusten da te mrzi da se penjes uz njih a i ako ides nocu bude ti hladno. Slična banjama Los Pozones su termas geometricas (geometricke terme). Evo par slika: Los Pozones http://www.rucamalal.cl/fotos_act/termas_pozones.jpg http://www.puconrentacar.cl/excursiones/pozones.jpg http://www.turistel.cl/paseos/img/termas_geo.jpg http://www.turismovillarrica.cl/socios/termas/geometricas/tg_08_1.jpg http://www.turismovillarrica.cl/socios/termas/geometricas/tg_26_1.jpg
Cileanci vole strance (možda im malo smetaju susedi kao peruanci koji su na glavnom trgu nonstop, rade za duplo manju platu nego Cileanci ili argentinci koji leti idu na Cileanske plaze pa se prave vazni pa sve devojke padaju lude za njima) U glavnom cileanci su dobri sa strancima, u tome nema sumlje, sam sam iskusio kada su moji roditelji '93 godine ekonomski propali, pa su nam cileanci prvi prisli u pomoć bez ikakvih pitanja, od naše srpske kolonije nije bilo ni traga a manje od ambasade, ama ni da nas pozovu preko telefona da vide da li smo živi.
Što se tiče mentaliteta, ja ih posle 15 godina još uvek ne razumem, ne mogu da im se uklopim, oni se na primer (jedan zezne drugog sa 5000 evra), onda se posvadjaju, ogovaraju, pljuju (verbalno) a zatim ih vidis kako se grle i prave rostilje. Toga kod nas na balkanu nema. Način zivota je drukciji od našeg, na primer oni vole da jedu vise przenu hranu od kuvane, svaki dan virsle sa pirincem, batak sa pireom, makarone sa pasuljem, po nekad pilecu corbu (casuela de ave), za državni praznik prave tipicne poslastice kao pastel de choclo, humitas, empanade (mleveno meso sa jajem, maslinkom i lukom uvijena i zalepljena u lepinji), ima sa sirom i skoljkama. na jugu se pravi curanto. Prave raznjice sa virslom, crnim lukom i zelenom paprikom. vole da jedu choripan (pecena masna kobasica u hlebu sa majonezom), completo (virsla u hlebu sa avokadom, paradaizom i ponekad kiselim kupusom, majonezom, senfom i kecapom).
Prosecna visina Cileanca je metar sedamdeset, mada u zadnje vreme posto jedu hranu sa hormonima (piletina, svinjsko meso, itd), nove generacije su prosecno 1,77 m. Žene su niske u proseku između 1,50 m i 1,70 ima izuzetaka. Kad Cileancu kažeš: \„aj da se nađemosutra u 7\” on dodje u 7:05 ili u 7:15 ili u 7:30 a ponekad ni ne dodje. Nemaju naviku da te pozovu da ti kažu da kasne :) Kad idu ulicom i videte da ides u njegov susret, ako ga mrzi da te pozdravi preci ce ulicu praveci se mutav kao da te kobajagi nevidi :) Još jedan primer, pre par godina putovao sam metroom u glavnome gradu Santiagu, bila je zima, a otvoren prozor, jeste da je bilo puno raje u vagonu ali posto je bila promaja i ulazio hladan vazduh (0ºC) ja zatvorih prozor, nije prošlo ni 10 sekundi kad eto jedan Cileanac otvori prozor. Ja rekao aj neću da se svadjam silazim za dve stanice. Prošlo je par meseci i eto doslo letooo :) ja u metrou, metro prepun, temperatura 40 stepeni u vagonu a skoro svi prozori zatvoreni, pridjem prozoru, otvorim ga sa zeljom da se osvezim svezim vazduhom, kad eto nije prošlo ni 10 sekundi, vidim jednu ruku kako zatvara prozor i još napravio ljutu facu. Sad idi pa razumi taj mentalitet ljudi :) Dal sam ja lud ili ne, ali eto takvi su oni sve rade naopacke, čak se i voda vrti naopacke kada pustis kazance. :)
Sad ima jedna veoma dobra vrlina kod Cileanaca, oni kao narod vole da rade ali vole i da odmaraju na poslu, tako oni uvek izmisle neki izum ili formulu za rad da bi na taj zavrsili posao u kracem roku.
Stigao sam najzad i u Chile. Civilizacija u poredjenju na Boliviju. Prenapacen sam od voznje iz Uyunija do San Pedra.
Kao sto sam tu prethodno rekao nalazim se u Puconu, 700 km juzno od Santiaga.
Upravo sam se vratio sa canopia, već nedelju dana pada kisa, jedva sam cekao da me pozovu moji prijatelji iz avanturisticke firme Arbol Loco (ludo drvo) da se bacim. Izasli smo sa grupom turista, penjali se drvenim merdevinama uçzaheftanim za sajle, zatim smo hodali po tim sajlama (naravno bili smo osigurani za drugu sajlu). Posle nekih 45 minuta zezanja između drveca bacili smo se niz jednu sajlu dugacku nekih 50-60 metara. Pošto je padala kisa i sajla je bila vlazn, brzina spusta je bila nekih 45 km na sat. Bilo je ludo :) mozete da pogledate video preko youtubea
http://www.youtube.com/watch?v=lhNj-oXADho
Ako udjes u Cile kao Amerikanac moraces da platis 100 USD a posto znaš da mi koji smo srecom Srbi neplacamo ni kinte :) Ne znam sad koliko će trajati proces za stalnu vizu ako udjes sa Srpskim ili SAD pasosom, da li vise ili manje. Što se tiče kradji, jeste svi stavljaju resetke na prozore i ograde, za to je kriva danasnja vlada koja posle 17 godina vlasti još uvek nije u stanju da promeni zakone i kazni lopove. Dok je bio na vlasti General Pinochet u zemlji je vladao mir, naravno narod je postovao policiju, danas kada su demonstracije (posto je Cile kako kažu ovi socialisti demokratska zemlja i narod ima pravo da da svoje mišljenje) i kad par ljudi krene da bije policiju, udare murkana a zatim on im vrati pendrekom onda se naljute pa ga tuze lokalnom sudu. Evo drugi primer, ako ukrades jednu kokosku ides u zatvor 5 godina i 1 dan a ako ubijes coveka možeš da budes slobodan za manje od 6 meseci, zatim samo svakih 15 dana da ides u zatvor da potpises da si u gradu, čisto da znaju da nisi pobegao. To je zato što su ovi zakoni stari ko biblija (iz XIX veka) sve u svemu ova zemlja je za mene najbolja u latinskoj americi, vlada mir, nema muslimanskih fanatika, mafija, gerila, pezos je stabilna para, ima se posla za one koji žele da rade mada kao u svim kapitalistickim zemljama radis ko crnac (45 sati nedeljno) a po nekad i vise. :)
evo link, sa slikama sa juga Cilea: http://srpskoseloblog.obolog.com/albums
Evo kratak snimak after houra posle nove godine na plazi jezera Villarrica u restoranu Kamikaze u malo losijem izdanju. Ja nisam bio tamo ali jedna moja prijateljica je snimila ovaj video. Nova godina je bila proslavljena sa kisom i predivnim vatrometom koj je trajao vise od 20 minuta, zatim na vise desetina mesta su odrzane zurke, jedna od tih je bila zurka u pub-diskoteci Kamikaze. Klijenti suna terasi mogli da vide vatromet, zatim otisli na slavlje i oko 6 ujutru na after hour na kome se sluzio dorucak i nešto da se popije :)
http://www.youtube.com/watch?v=ymylyumlHjk&eurl=
Eto kako slave Cileanci :)

No comments: